Usora, 9. rujna 2021. godine – Općinski načelnik Zvonimir Anđelić i direktor JKP „Usora“ d.o.o. Sivša Slaven Prakljačić zaključili su Sporazum o zajedničkom i Ugovor o zajedničkom sudjelovanju u realizaciji odobrenog projekta „Očistimo Usoru“ kojim je JKP „Usora“ d.o.o. Sivša apliciralo 2020. godine na Javni poziv za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu raspisan od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojske županije, o čemu  je zaključen Ugovor o dodjeli financijskih sredstava u iznosu 50.000,00 KM. 

Sporazum i Ugovor su zaključeni i u svrhu materijalnog opremanja JKP „Usora d.o.o. Sivša za izvršavanje poslova na zaštiti i spašavanju u Općini Usora. Zaključivanju Sporazuma i Ugovora nazočili su i pomoćnici Općinskog načelnika Anto Bonić, za gospodarstvo i financije i Ivica Labudović, v.d. pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu.

Zaključkom i Odlukom o sufinanciranju Javnog komunalnog poduzeća Usora donesenom od strane Općinskog vijeća Usora („Službeni glasnik Općine Usora“ broj 4/20 i 5/20) JKP „Usora“ d.o.o. Sivša, u cilju stvaranja uvjeta da se u svim slučajevima prijetnje ili nastanka prirodne ili druge nepogode na bilo kojem dijelu područja Općine Usora može osigurati provođenje odgovarajuće zaštite i spašavanje ljudi i materijalnih dobara, utvrđeno je da će Općina sufinancirati JKP „Usora“ d.o.o. Sivša kako bi kadrovski i materijalno bilo u mogućnosti izvršavati poslove na zaštiti i spašavanju.

 

Nakon uspješnog apliciranja i zaključivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava s Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojske županije proveden je postupak javne nabave mini bagera s transportnom prikolicom, čija je nabavna vrijednost 69.849,00 KM, koji će služiti kako za realizaciju kandidiranog projekta, tako i izvršavanje poslova na zaštiti i spašavanju u slučajevima prijetnje ili nastanka prirodne ili druge nepogode. Sporazumom i ugovorom je utvrđeno da se preostali iznos sufinancira od strane Općine i JKP „Usora“ d.o.o. Sivša u iznosu po 50 %, tako da je Općina Ugovorom o prijenosu sredstava odobrila iznos od 10.000,00 KM.