Usora, 11. kolovoza 2023. godine – Danas su u Općini Usora potpisana dva ugovora između ugovornih strana Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojske županije i Općine Usora, a odnose se na rekonstrukciju i asfaltiranje makadamskih cesta u Općini Usora:

 

  1. Rekonstrukcija postojećeg makadamskog puta s presvlačenjem asfalta na dionici „Put kroz Jeleče“ u MZ Jeleči-Filipovići (tripartitni ugovor) i
  2. Rekonstrukcija i asfaltiranje dionice puta Šimunovići u povratničkom naselju Ularice.

 

Ugovore su ispred Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice potpisali ministar Zlatko Jelić i ispred Općine Usora načelnik Zvonimir Anđelić, te Jozo Filipović predsjednik Vijeća MZ Jeleči-Filipovići, kao nositelj projekta koji su aplicirali kod Ministarstva. Činu potpisivanja ugovora sudjelovali su i Anto Bonić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije, te Pejo Perić, predsjednik Vijeća MZ Ularice.

 

Projekt „Put kroz Jeleče“ Ministarstvo će sufinancirati sa 69.266,06 KM, a Općina Usora će sufinancirati s 10.000,00 KM kao svojim sudjelovanjem, uključujući i provođenje postupka javne nabave za izbor izvođača radova. Riječ je o rekonstrukciji postojećeg makadamskog puta s presvlačenjem asfalta u dužini od 443,82 metara. Ovaj put izložen je izraženom štetnom djelovanju oborinskih voda, budući da mu je gotovo cijeli uzdužni profil u padu/nizbrdici.

 

Projekt dionica puta Šimunovići u povratničkom naselju Ularice od strane ovoga Ministarstva sufinanciran je u 2022. godini iznosom od 81.785,95 KM, tako da je tijekom ove 2023. godine rekonstruirano i asfaltirana dionica u dužini od 600 metara, koja uključuje i odvojak 'Šimunovića put' (k.č. 339). Ugovorom zaključenim danas, za nastavak i završetak rekonstrukcije i asfaltiranja „Šimunovića puta“ u dužini 468,0 metara, odobren je od Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice iznos od 60.000,00 KM, a Općina Usora će isti sufinancirati iznosom od 20.000,00 KM.

 

Nakon čina potpisivanja dva gore navedena ugovora ministar Jelić, načelnik Anđelić, pomoćnik Bonić i predsjednik MZ Perić obišli su dionicu prethodnim ugovorom rekonstruirane i asfaltirane dionice puta „Šimunovići.