Danas, 29.9.2022. godine - Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić, izvršio je skupa s koordinatorom projekta Ivicom Labudović obilazak okončanih radova na I Fazi projekta: " Izvedba igrališta za djecu i  vanjski fitnes, lokalitet Žabljak, općina Usora". Također, obilazku radova prisustovao je i predstavnik nadzora Mario Čolić (Ingart d.o.o).

U realizaciji projekta sudjelovali su: Mjesna zajednica Žabljak, poduzeće IMACO Systemtechnik i općina Usora uz podršku Ministarstva za gospodarstvo ZDŽ i ministra Zlatka Jelić koje je za ovu svrhu osiguralo sredstva u  iznosu od 30.000,00 KM. Zahvaljujući donaciji IMACO Systemtechnika, sva oprema je već postavljena, a igralište mogu koristiti djeca u pratnji roditelja koji bi koristili fitnes opremu.

Također, za narednu II Fazu projekta od strane istog Ministarstva osigurano je dodatnih 30.000,00 KM, a općina Usora pokrenula je postupak javne nabave za II Fazu.

Navedenim sredstvima igralište će se dodatno proširiti zelenim površinama, urediti za sigurnost djece, te rasvjetom i video nadzorom. 

U II Fazi bit će priključena pitka voda koju je osigurala MZ Žabljak, nakon sastavljanja konstrukcije sa slavinom za vodu. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosit će 100.000,00 KM.