Usora, 3. rujna 2019. – U radnom posjetu općini Usora bili su ministri iz četiri ministarstva Vlade Zeničko-dobojske županije: Ministarstvo financija, ministar Josip Lovrić, Ministarstvo za privredu/gospodarstvo, ministar Zlatko Jelić, Ministarstvo unutarnjih poslova, ministar Darko Pekić i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, ministar Arnel Isak.

Uvažene goste primio je Općinski načelnik Zvonimir Anđelić. Na radnom sastanku sudjelovali su Anto Bonić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije i Slaven Prakljačić, direktor Javnog komunalnog poduzeća „Usora“ d.o.o. Sivša.

Tema sastanka je upoznavanje članova Vlade Zeničko-dobojske županije sa aktualnostima, razvojnim planovima i potrebama ove lokalne zajednice, s posebnim osvrtom na resore na čijem su čelu nazočni ministri.

Načelnik Anđelić upoznao je resorne ministre o aktualnostima u Općini Usora, o projektima čija je realizacija u tijeku, potrebama za završetak istih, te budućim planovima u kojima značajno mjesto ima i potpora s razine Vlade Zeničko-dobojske županije. Načelnik Anđelić je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost pruženom potporom od strane Vlade Zeničko-dobojske županije, kako u prethodnom sazivu, tako isto i u tekućem mandatu Vlade, te izrazio očekivanja da će Vlada i resorna ministarstva Zeničko-dobojske županije i u budućem razdoblju imati razumijevanja i pružati potporu Općini Usora u njenim razvojnim i drugim potrebama.

Direktor JKP „Usora“ d.o.o. Sivša Slaven Prakljačić izrazio je zahvalnost ministru Isaku i  Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline na pruženoj financijskoj potpori od 75.000,00 KM za realizaciju projekta „nabave kanti i kontejnera za komunalni otpad“ koji je u funkciji unapređenja komunalne higijene na području općine Usora. Ovo ministarstvo i ministar Arnes Isak pružili su financijsku potporu i JP „Radio Usora“ d.o.o. i Javnoj predškolskoj ustanovi „Ivančica“ Usora za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoliša, kojim su aplicirali na raspisani javni poziv.

Također, naglašeno je da je Općina Usora aplicirala na javni poziv Ministarstva za privredu /gospodarstvo, za potporu u realizaciji projekta „Rekonstrukcija prometnice u poduzetničkoj zoni Srednja Omanjska, Faza II.“ Ministar Zlatko Jelić je iznio stav da su aplikacije na obradi kod nadležnih tijela i da očekuje pozitivan ishod, kojim će biti odobrena potpora/grant za unapređenje poduzetničke infrastrukture, kao i prethodnih godina.

Ministarstvo financija i ministar Josip Lovrić, na koncu, istaknuo je da se sve razvojne i druge potrebe općina i građana Zeničko-dobojske županije nakon usuglašavanja na Vladi trebaju ukomponirati u održiv i provediv Proračun, koji usvaja Skupština ZDŽ. A poznato je, novca nema nikada dovoljno i zato su ovakvi posjeti i uvid u potrebe na terenu potrebni da bi se korektno mogle izbalansirati sve potrebe i podržati najbitnije projektne aktivnosti JLS u ovoj Županiji.

Pitanje sigurnosti na području općine Usora, koja ima prilično razuđenu strukturu naselja, naglašeno je kao uvod u posjet Policijskoj stanici Usora, gdje su se ministri uputili nakon sastanka u Općini, kako bi se ministar Ministarstva unutarnjih poslova Darko Pekić izravno osvjedočio o prirodi potreba ove Policijske stanice, kako bi ista na najbolji način odgovorila potrebama sigurnosti građana i svih drugih subjekata na području općine Usora.